Wat is vliesbehang?

Wat is vliesbehang?

Heb je ooit gehoord van vliesbehang en je afgevraagd wat het precies is? Of ben je op zoek naar een nieuwe manier om je muren te decoreren en overweeg je vliesbehang als optie? In dit artikel gaan we dieper in op wat vliesbehang is en waarom het een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren doe-het-zelvers.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een type behang dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in de wereld van interieurdecoratie. Het onderscheidt zich van traditioneel papieren behang door het materiaal waarvan het is gemaakt en de manier waarop het wordt aangebracht. Vliesbehang is samengesteld uit twee lagen: een bovenlaag van decoratief papier en een onderlaag van vlies. Het is deze onderlaag van vlies die vliesbehang zijn naam geeft.

De voordelen van vliesbehang

Nu je weet wat vliesbehang is, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die het biedt, vooral voor beginners in de wereld van binnenhuisdecoratie.

 1. Eenvoudige installatie
  Een van de grootste voordelen van vliesbehang is de eenvoudige installatie. Zelfs als je nog nooit eerder behangen hebt, kun je met vliesbehang aan de slag. Je hebt geen behangtafel nodig, want je brengt de lijm direct aan op de muur. Het vlies aan de achterkant van het behang is stevig en scheurt niet gemakkelijk, wat het proces nog eenvoudiger maakt.
 2. Minder knoeien
  Omdat je de lijm direct op de muur aanbrengt, is er minder kans op knoeien en het krijgen van lijm op het behang zelf. Dit maakt de installatie niet alleen eenvoudiger, maar ook schoner.
 3. Duurzaamheid
  Vliesbehang is duurzaam en bestand tegen scheuren. Dit maakt het een uitstekende keuze voor drukke huishoudens, vooral als er kinderen of huisdieren zijn die de muren kunnen beschadigen.
 4. Gemakkelijk te verwijderen
  Als je ooit besluit om je muur opnieuw te decoreren, kun je vliesbehang gemakkelijk verwijderen zonder dat het veel schade aan de muur veroorzaakt. Je kunt het behang simpelweg van de muur trekken, zonder dat je hoeft te stomen of te schrapen zoals bij traditioneel behang.

Hoe installeer je vliesbehang?

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van vliesbehang, laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen om het op de juiste manier te installeren. Deze eenvoudige handleiding is bedoeld voor beginners.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het aanbrengen van vliesbehang, is het belangrijk om de muur goed voor te bereiden. Dit betekent dat je de muur moet schoonmaken en ervoor moet zorgen dat het oppervlak glad is. Eventuele scheuren of gaten moeten worden gerepareerd.

Stap 2: Snij het behang op maat

Meet de hoogte van de muur en snijd het behang op maat. Zorg ervoor dat je een beetje extra behang aan de boven- en onderkant laat om eventuele onregelmatigheden in de muur te compenseren.

Stap 3: Lijm aanbrengen

Breng de behanglijm gelijkmatig aan op de muur met behulp van een roller of een kwast. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeeld is over het hele oppervlak.

Stap 4: Behang aanbrengen

Plaats het behang voorzichtig op de gelijmde muur en strijk het glad met een behangborstel of een zachte doek. Begin in het midden van het behang en werk naar buiten toe om luchtbellen te verwijderen.

Stap 5: Snijd het overtollige behang weg

Met een scherp mes snijd je het overtollige behang af aan de boven- en onderkant van de muur. Zorg ervoor dat je een rechte lijn volgt.

Stap 6: Herhaal de stappen

Herhaal deze stappen voor de rest van de muren die je wilt behangen.

Wat is vliesbehang?
Schuiven naar boven